20.2.14

Σκανδαλώδης ΜΚΟ

Το σκάνδαλο της χρηματοδότησης από τα κρατικά ταμεία Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης η οποία δεν προσέφερε κανένα έργο φέρνει στο φως τον διαβλητό τρόπο των κρατικών χρηματοδοτήσεων εις βάρος των Ελλήνων πολιτών και υπέρ μιας δράκας που γνωρίζουν τις «διαδρομές» και την κατάληξη κονδυλίων του κρατικού κορβανά.

Η εν λόγω οργάνωση, παρ” ότι δεν τηρούσε τις προδιαγραφές ώστε να λάβει την επιχορήγηση, κατέφευγε σε ψευδείς δηλώσεις και πλαστά πιστοποιητικά, με αποτέλεσμα να καρπώνεται ποσά που δεν εδικαιούτο. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τα αποτελέσματα της έρευνας που έχει αρχίσει να διεξάγεται για περίπου εκατόν πενήντα μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Οι σκανδαλώδεις επιχορηγήσεις ρίχνουν σκιές στο υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη χρηματοδότηση Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που (θα) προωθούσαν τη διεθνή συνεργασία.

Διαβάζοντας τις δικαιολογίες μερικών οργανώσεων για το πώς συμμετείχαν οι ίδιες οικονομικά σε προγράμματα χρηματοδότησης, εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος ότι είχε στηθεί ένας μηχανισμός, μια καλοδουλεμένη μηχανή που απομυζούσε τεράστια ποσά χωρίς να υποχρεώνονται να συμμετέχουν οικονομικά ως όφειλαν.

Η εν λόγω οργάνωση, που είχε αναλάβει το δύσκολο έργο της αποναρκοθέτησης πρώην εμπόλεμων ζωνών, είχε ξεπεράσει κάθε όριο νομιμότητας, ακόμη και νομιμοφάνειας, αφού ούτε καν φρόντιζε να μεταφράζει στα ελληνικά, αραβικά ή σερβικά έγγραφα, τα έκανε όμως αποδεκτά. Ούτε καν την έγκριση της οικείας ελληνικής πρεσβείας δεν ζητούσαν και πραγματοποιούσαν καταβολές χωρίς να υποβάλλονται εκθέσεις προόδου.

Ολο το δημόσιο χρήμα που έπαιρναν πήγαινε στις τσέπες μερικών επιτηδείων. Τα ονόματα που εμπλέκονται στην υπόθεση είναι ηχηρά, αφού ένας εξ αυτών ήταν σύμβουλος του πρωθυπουργού την επίμαχη περίοδο (2000-2004) που ερευνάται από τις Αρχές, και μάλιστα εξακολουθεί να είναι υπάλληλος του υπουργείου Εξωτερικών (λεπτομέρειες στις σελίδες του ελεύθερου ρεπορτάζ).

Βεβαίως δεν διαπιστώθηκαν ευθύνες για το πρόσωπο του πρωθυπουργού, όφειλαν όμως οι έρευνες να φτάσουν στο βάθος των γεγονότων και να αποδοθούν ευθύνες σε όλους τους εμπλακέντες, ώστε να μη διασυρθεί γι” ακόμη μια φορά η χώρα στον διεθνή χώρο. Να τελειώσει επιτέλους αυτή η ιστορία με κάποιες οργανώσεις ή σωματεία-σφραγίδα, που χωρίς να παράγουν έργο απομυζούν τεράστια ποσά από τα κρατικά ταμεία.

http://www.efsyn.gr/?p=175476

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.