Ρεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός, Παναγιώτης Βλαχουτσάκος
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…
Η απόλυση
Ο λογαριασμός του… προέδρου
Τι λέει ο πρόεδρος
Σοβαρότατες υποθέσεις υπεξαίρεσης μεγάλων χρηματικών ποσών ταλανίζουν το Υπουργείο Οικονομικών, με τους συλλόγους εφοριακών Αθηνών και Θεσσαλονίκης να βρίσκονται στο επίκεντρο της έρευνας.
Μετά από εσωτερικό έλεγχο που διενεργήθηκε στον σύλλογο εφοριακών Αττικής, ο οποίος αποτελεί μόνο έναν από τους 28 συνολικά που εντάσσονται στην κεντρική ομοσπονδία «ΠΟΕ ΔΟΥ», διαπιστώθηκε υπεξαίρεση που ξεπερνά τις 150.000 ευρώ.
Την ίδια ώρα, μία σκανδαλώδης υπόθεση αφορά τον «Καταναλωτικό Συνεταιρισμό Εφοριακών Θεσσαλονίκης», σύμφωνα με καταγγελίες και έγγραφα που βρίσκονται στη διάθεση της zougla.gr.
Ένας τραπεζικός λογαριασμός, ο πρόεδρος του συλλόγου, ένας λογιστής και ένα χρέος «παγωμένο και ξεχασμένο», στοιχειοθετούν μια δικαστική διαμάχη που ξεκίνησε από τα τέλη του 2009.
Στο επίκεντρο της ιστορίας βρίσκεται ένας πρώην υπάλληλος του συνεταιρισμού, λογιστής, ο οποίος αν και απολύθηκε δεν έλαβε ποτέ αποζημίωση καθώς οι επικεφαλής του συλλόγου ισχυρίστηκαν ότι τα ταμεία του συλλόγου είναι άδεια.
Ισχυρισμός «ύποπτος», αφού όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο λογιστής –και λόγω ιδιότητας- όταν αποχώρησε από τον συνεταιρισμό των εφοριακών, ο τραπεζικός λογαριασμός του φορέα, μόνο άδειος δεν ήταν. Αντίθετα περιείχε, όπως λέει, χρήματα ικανά ώστε να καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος των απαιτήσεών του.
Δεύτερο παράδοξο, το οποίο εγείρει και τα περισσότερα ερωτήματα περί διασπάθισης χρήματος, είναι το γεγονός ότι σαν κάτοχος του τραπεζικού λογαριασμού, από τον οποίο εξυπηρετούνται οι ανάγκες του συνεταιρισμού, δεν εμφανίζεται ο ίδιος ο σύλλογος, αλλά ο πρόεδρος αυτού, ονόματι Ν. Κ., ο οποίος δύναται ουσιαστικά να διαχειρίζεται τα χρήματα του συλλόγου χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν.
Αυτό, σε συνδυασμό με τις καταγγελίες του λογιστή ότι μετά την αποχώρησή του, τα χρήματα του συλλόγου άρχισαν να μειώνονται συνεχώς, διαμορφώνουν ένα δικαστικό θρίλερ με εκατέρωθεν καταγγελίες και δικαστικές διαμάχες.
Η απόλυση
Ο Ηλίας Γιαννέλης, λογιστής στο επάγγελμα, προσελήφθη στον σύλλογο στις 4 Σεπτεμβρίου του 1993. Παντρεμένος με ένα παιδί και οχτώ χρόνια προϋπηρεσίας να τον «βαραίνουν», συμφώνησε να αμείβεται με τα προβλεπόμενα-από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας- χρήματα.
Όλα έβαιναν καλώς μέχρι και τον Αύγουστο του 2009, οπότε και απολύθηκε καθώς ο σύλλογος αποφάσισε να κάνει περικοπές. Ωστόσο, οι νόμιμες αποδοχές που «πήγαζαν» από τις συλλογικές συμβάσεις, δεν του δόθηκαν ποτέ.
«Ένα ωραίο πρωινό με απέλυσαν ξαφνικά με την δικαιολογία ότι αποφάσισαν να κάνουν περικοπές. Έπαθα ένα μικρό σοκ αλλά το ξεπέρασα. Εν συνεχεία ζήτησα την νόμιμη αποζημίωσή μου. Μου έλεγαν συνέχεια ότι όλα θα ρυθμιστούν. Ωστόσο, χρήματα μέχρι και σήμερα δεν πήρα ποτέ. Έτσι αναγκάστηκα να κινηθώ νομικά και να κάνω αγωγή» αναφέρει ο κ. Γιαννέλης μιλώντας στη zougla.gr.
Πράγματι ο λογιστής κινήθηκε νομικά και μετά από έναν δικαστικό κυκεώνα κατάφερε τελικά να δικαιωθεί, καθώς το δικαστήριο έκρινε ότι ο συνεταιρισμός έπρεπε να του καταβάλλει πάνω από 90.000 ευρώ! Εντύπωση προκαλεί ωστόσο το γεγονός ότι παρ’ όλο που οι δικαστικές αποφάσεις ήταν «άμεσα εκτελεστέες», κανένας από τους δικηγόρους που απευθύνθηκε, όπως λέει, δεν δέχτηκε να τον βοηθήσει να εκτελέσει τις αποφάσεις που είχε στα χέρια του.
«Όλοι φοβόντουσαν. Σιγά μην τα έβαζαν με εφοριακούς. Με έστελναν από τον έναν στον άλλον με αποτέλεσμα να έχω μεν δικαιωθεί αλλά να μην μπορώ με κανέναν τρόπο να πάρω τα χρήματα που δικαιούμαι» σημειώνει χαρακτηριστικά.
Ο λογαριασμός του… προέδρου
Μία από τις δικαιολογίες που χρησιμοποιούσαν οι επικεφαλής του συνεταιρισμού εφοριακών προκειμένου να μην καταβάλλουν τα χρήματα στον απολυμένο υπάλληλο, ήταν ότι τα ταμεία του φορέα είναι άδεια.
Κάτι τέτοιο όμως, σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζεται ο κ. Γιαννέλης, δεν φαίνεται να ισχύει –ή τουλάχιστον δεν ίσχυε όταν εκείνος αποχώρησε από τον χώρο εργασίας του- καθώς ήταν σε θέση να γνωρίζει ότι στον τραπεζικό λογαριασμό του συλλόγου υπήρχαν πάνω από 30.000 ευρώ.
Προσοχή. Πλήθος ερωτημάτων σχετικά με τη διαχείριση των χρημάτων του συλλόγου εγείρεται από το γεγονός ότι στον τραπεζικό λογαριασμό -τα χρήματα του οποίου όπως καταγγέλλεται άρχισαν σιγά σιγά να μειώνονται- δεν αναγράφεται ως ιδιοκτήτης ο ίδιος ο συνεταιρισμός αλλά ο πρόεδρος αυτού, ονόματι Ν. Κ.
Δηλαδή, ο πρόεδρος θα μπορούσε -και μπορεί- οποιαδήποτε στιγμή επιθυμεί να σηκώνει τα χρήματα του συλλόγου από την τράπεζα χωρίς να ζητάει την άδεια κανενός.
«Στον σύλλογο ισχύει ότι ο λογαριασμός στον οποίο μπαίνουν τα χρήματά του, ανήκει στον πρόεδρό του. Όταν αποχώρησα από την δουλειά, υπήρχαν χρήματα ικανά ώστε να καλυφθούν κάποιες από τις απαιτήσεις μου. Μετά τα χρήματα άρχισαν, κατά περίεργο τρόπο, να μειώνονται. Θεωρώ ότι κάτι ύποπτο συμβαίνει» καταλήγει ο λογιστής.
Τι λέει ο πρόεδρος
Από την μεριά του, ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Ν. Κ. μιλώντας στη zougla.gr, ανέφερε ότι ο σύλλογος είχε καλέσει τον κ. Γιαννέλη και του είχε προτείνει να πάρει κάποιο χρηματικό ποσό –μικρότερο από τις αξιώσεις του- αλλά αυτός δεν δέχτηκε.
«Έγινε μια πρόταση από τον δικηγόρο του συνεταιρισμού έτσι ώστε το υπάρχον διαθέσιμο χρηματικό ποσό να του αποδοθεί. Δεν πήραμε ακόμη απάντηση αν το δέχεται. Άλλο ποσό δεν μπορεί να εξευρεθεί αυτή την στιγμή. Όσον αφορά την υπεξαίρεση δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Είναι θέμα της δικαιοσύνης και μπορεί να βρεθεί με διαχειριστικό έλεγχο» σημείωσε.
Υπεξαίρεση μαμούθ στον σύλλογο εφοριακών Αττικής
Το κουβάρι της δυσώδους υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται μετά από υποψίες κάποιων μελών του συλλόγου, τα οποία ζήτησαν από τον 50χρονο ταμία (ο οποίος μάλιστα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, στέλεχος της ΠΑΣΚΕ) έγγραφο των τραπεζικών κινήσεων του λογαριασμού του φορέα, προκειμένου να προβούν σε έλεγχο.
Εκείνος, ωστόσο, φέρεται να απέφευγε να προσκομίσει το σχετικό έγγραφο, χρησιμοποιώντας διάφορες δικαιολογίες. Το γιατί δεν άργησε να αποκαλυφθεί… Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι μία από τις δικαιολογίες που χρησιμοποιούσε ο υπάλληλος και ταμίας, ήταν μία ασθένεια που αντιμετώπιζε και η οποία τον ανάγκασε, όπως είπε, να μεταφερθεί εσπευσμένα στο νοσοκομείο.
«Απέφευγε συνεχώς να κάνει αίτηση στην τράπεζα ώστε να δούμε τις κινήσεις του λογαριασμού. Μας είπε ότι είναι άρρωστος και πρέπει να πάει στο νοσοκομείο. Από εκεί πέρα εξαφανίστηκε» αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές στη zougla.gr.
Τα υπόλοιπα μέλη ωστόσο, αποφάσισαν να δράσουν μόνα τους και να ζητήσουν εκείνα τα τραπεζικά έγγραφα, προκειμένου να προβούν σε έναν εσωτερικό οικονομικό έλεγχο. Τα αποτελέσματα θα τους άφηναν άναυδους…
Έλλειμμα-μαμούθ
Πράγματι η τράπεζα ανταποκρίθηκε στο αίτημά τους και χθες, στις 12 Φεβρουαρίου, απέστειλε τις τραπεζικές κινήσεις του λογαριασμού.
Τα μέλη της ομοσπονδίας έμειναν με το στόμα ανοιχτό όταν διαπίστωσαν ότι το έλλειμμα που καταγραφόταν στα οικονομικά δεδομένα της τράπεζας ξεπερνούσε τις 150.000 ευρώ!
Διαπίστωση η οποία εξηγούσε τελικά την «περίεργη» συμπεριφορά που επεδείκνυε το τελευταίο χρονικό διάστημα ο υπάλληλος του ΥΠΟΙΚ, ο οποίος απέφευγε «όπως ο διάολος το λιβάνι» να προσκομίσει τα οικονομικά στοιχεία. Η αντίδραση των μελών του συλλόγου ήταν άμεση. Μάζεψαν τα απαιτούμενα στοιχεία και επισκέφθηκαν τάχιστα την εισαγγελία πρωτοδικών Αθηνών όπου υπέβαλλαν μήνυση και ζήτησαν την διαλεύκανση της υπόθεσης.
Μάλιστα, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι δεν προσπάθησαν -υπό τον φόβο σκανδάλου- να την «κουκουλώσουν» αλλά την ίδια κιόλας ημέρα προχώρησαν στην δημοσιοποίηση της μέσω ενός δελτίου τύπου.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.