6.3.14

Μεταρρυθμίσεις... α λα γκρέκα

Ο Γιώργος Παπαϊωάννου στο Βήμα
«Η χώρα γίνεται πιο φιλική στην ίδρυση νέων επιχειρήσεων, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Μειώνουμε τη γραφειοκρατία και απλοποιούμε τις διαδικασίες ίδρυσης» τόνισε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς κατά την πρόσφατη παρουσίαση του νομοσχεδίου για την επιχειρηματικότητα. Λόγια που τα έχουμε ξανακούσει από τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη και πριν από αυτόν από την προκάτοχό του κυρία Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία εισήγαγε τον θεσμό της «μιας στάσης», του «one stop shop», για την ίδρυση επιχειρήσων.

Μια σωστή μεταρρύθμιση προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, η οποία είναι απαραίτητη για τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Ωστόσο, όπως οι περισσότερες μεταρρυθμίσεις, έτσι και αυτή έγινε... α λα γκρέκα. Δηλαδή δόθηκε έμφαση στο επικοινωνικό αποτέλεσμα, ενώ στην ουσία το βαθύ κράτος, το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το πολιτικό σύστημα και τα κόμματα, ζει και βασιλεύει.

Διότι για τον επιχειρηματία η ζωή δεν σταματά στο «στήσιμο» της επιχείρησης. Μπορεί το one stop shop να λειτουργεί άψογα, όμως στην πορεία, όταν χρειαστεί οποιαδήποτε δοσοληψία με το Δημόσιο, ανακαλύπτει ότι τίποτε δεν έχει αλλάξει.

Ακόμη και για ένα απλό πράγμα, όπως π.χ. η αλλαγή έδρας, θα πρέπει να χάσει δεκάδες εργατοώρες, να πληρώσει «κερατιάτικα» και γενικώς να βλαστημήσει την ώρα που έμπλεξε με το επιχειρείν. Ενδεικτικά, η αλλαγή έδρας προβλέπει επισκέψεις σε Ταμείο Νομικών, Ταμείο Πρόνοιας, Εφορία, Επιμελητήριο και Γενικό Μητρώο. Επίσης, το καταστατικό θα πρέπει να ξαναγραφεί σε συμβολαιογράφο, με το ανάλογο κόστος φυσικά.

Ολα αυτά τα θέματα στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες είναι λυμένα με μια ηλεκτρονική υπεύθυνη δήλωση του επιχειρηματία, ο οποίος αναλαμβάνει την ευθύνη. Ο ρόλος του κράτους περιορίζεται στη θέσπιση του πλαισίου λειτουργίας, στη διεξαγωγή των ελέγχων και στην αυστηρή τιμωρία όσων παραβαίνουν τη νομοθεσία. Κάτι που προβλέπεται στο νομοσχέδιο το οποίο προωθεί η κυβέρνηση.

Ωστόσο, για να λειτουργήσει προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, θα πρέπει να κοπεί ο ομφάλιος λώρος του ελέγχοντος με το βαθύ κράτος και το πολιτικό σύστημα. Και για να γίνει αυτό, ένας τρόπος υπάρχει. Οι έλεγχοι να γίνονται από πιστοποιημένους ιδιωτικούς φορείς. Στα πρότυπα των ιδιωτικών ΚΤΕΟ, ενός θεσμού που λειτουργεί αποτελεσματικά και χωρίς ταλαιπωρία για τους ιδιοκτήτες ΙΧ. Μόνο έτσι θα μπορούμε να μιλάμε για αλλαγή επιχειρηματικού κλίματος και για μια οικονομία φιλική στο επιχειρείν.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.