5.2.14

Λώρη Κέζα, Ληγμένο διαβατήριο

Τα παλιά διαβατήρια έχουν συγκεκριμένη χρήση: λειτουργούν ως ενθυμητικά μετακινήσεων. Είναι όμορφες οι σφραγίδες εξωτικών χωρών, είναι ωραία υπενθύμιση εμπειριών μαζί με την παλαιά φωτογραφία. Υποθέτουμε ότι ο Αγγελος Φιλιππίδης κουβαλούσε μαζί του το ληγμένο διαβατήριο για να το χαζεύει στο δωμάτιο του ξενοδοχείου τις ώρες της ανίας. Είμαστε καλόπιστοι και δεν μας περνάει από το μυαλό ότι θα μπορούσε να κάνει κάτι ύποπτο έχοντας μαζί του δυο διαβατήρια στην Κωνσταντινούπολη.

Το βιογραφικό του πρώην προέδρου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου είναι γνωστό. Θα σταθούμε λοιπόν σε δυο τοποθετήσεις του. Όταν έμαθε ότι υπάρχει ένταλμα σύλληψης σε βάρος του είπε στα κανάλια: «Είμαι στο εξωτερικό και θα επιστρέψω την επόμενη εβδομάδα για να δώσω εξηγήσεις στην ελληνική Δικαιοσύνη» «Στο ταξίδι αυτό πήγα Μέση Ανατολή, είχε συνέχεια στο Ντουμπάι και μετά στη Μανίλα, προφανώς με τα γεγονότα που γίνανε, εγώ ακύρωσα τη Μανίλα και το Ντουμπάι, κάθισα εδώ πέρα, έκανα κάποια άλλα ραντεβού τα οποία τα έφερα από το Ντουμπάι εδώ πέρα, και είχα και ένα τελευταίο ραντεβού τη Δευτέρα το πρωί και γι΄ αυτό θα ερχόμουν τη Δευτέρα το απόγευμα».

Από αυτή τη λεπτομέρεια καταλαβαίνουμε την αντίληψη που είχε για τη δικαιοσύνη. Νόμιζε ότι το ένταλμα είναι κάτι σαν ραντεβού στον μπαρμπέρη. Ηθελε να ολοκληρώσει πρώτα τις δουλειές του.

Η δεύτερη τοποθέτηση, μέσω εκπροσώπων, αφορά την υποτιθέμενη πολιτική του δίωξη. Λέει ότι διώκεται επειδή υπήρξε φίλος του Κώστα Καραμανλή. Προφανώς ένας πρωθυπουργός συναναστρέφεται πολύ κόσμο οπότε η απλή γνωριμία, η παρέα και η συμμετοχή σε συσκέψεις δεν τεκμηριώνει κάτι. Αν η φιλία με πολιτικά πρόσωπα σημαίνει κάτι άλλο, ο Αγγελος Φιλιππίδης θα έχει όλο το περιθώριο να περιγράψει τις παραμέτρους και να καταθέσει ντοκουμέντα.

Μήπως έδωσε δάνεια κατόπιν πιέσεως; Μήπως υπήρχε ανοιχτή γραμμή με το Μαξίμου που έδινε οδηγίες για ευνοϊκή στάση απέναντι σε κάποια πρόσωπα. Μήπως εμπλέκεται στην ιστορία και ο αδελφός άλλου πρωθυπουργού; Αυτά θα πρέπει να αποδειχτούν, πράγμα αμφίβολο καθώς ο Αγγελος Φιλιππίδης επιλέγει της στρατηγική της θολούρας.

Υπάρχουν βασικές διαφορές ανάμεσα σε αυτά που δηλώνει ο Φιλιππίδης και αυτά που υποστήριξαν οι δικηγόροι του στο τουρκικό δικαστήριο. Ελίσσεται. Δεν ξέρουμε ποια θα είναι η εξέλιξη της υπόθεσης καλό θα ήταν όμως να κρατήσει μια υποσημείωση: οι δικαστές δεν είναι βλακοχορτοφάγοι.

Το Βήμα

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.