3.3.13

Η τέχνη της συνωμοσιολογίας.

Συνωμοσιολογίες πολλές

Του Πάσχου Μανδραβέλη
Στην Ελλάδα της κρίσης φτάσαμε να κάνει πιο σοβαρή και πιο πολιτική κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ η κ. Αλέκα Παπαρήγα από τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο! Ο λόγος, για το ταξίδι του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις ΗΠΑ και για το δυσνόητο κουβάρι που δημιουργήθηκε σχετικά με τη χρηματοδότηση μιας εκδήλωσης στην οποία μίλησε ο κ. Τσίπρας.

Η φασαρία ξεκίνησε από ένα δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Wirtschaftswoche, το οποίο ανέφερε ότι μια δεξαμενή σκέψης ονόματι ΙΝΕΤ, που δημιούργησε ο Τζορτζ Σόρος, συγχρηματοδότησε την εκδήλωση στο Κολούμπια στην οποία μίλησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Το περιοδικό έβγαλε τα δικά του συνωμοσιολογικά συμπεράσματα: «Ο Σόρος γίνεται σπόνσορας ενός αντικαπιταλιστή δημαγωγού που επιτίθεται στη Γερμανία... (και συνεπώς) ο Σόρος θέλει να εκδικηθεί τη Γερμανία», ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεδίπλωσε στη Βουλή τις νουθεσίες του ότι «ο αρχηγός οποιουδήποτε κόμματος... (δεν) πρέπει να πηγαίνει σε συνέδρια χρηματοδοτημένα από διεθνείς κερδοσκόπους όπως ο κ. Σόρος».


Βεβαίως, από μια άποψη καλά να πάθει ο ΣΥΡΙΖΑ, διότι έχει κάνει κόσκινο την τέχνη της συνωμοσιολογίας. Οποτε δεν έχει επιχειρήματα -κάτι που συμβαίνει συχνά- ανακαλύπτει και μια «συνωμοσία». Το πρόβλημα όμως είναι ότι κάποια στιγμή σ’ αυτόν τον τόπο πρέπει να ξεπεράσουμε τα κουτσομπολιά και τις συνωμοσίες και να συζητήσουμε πολιτικά. Κι αυτό έκανε η γ.γ. του ΚΚΕ. Μιλώντας στον ραδιοσταθμό Alpha, η κ. Παπαρήγα (27.2.2013) έκανε σφοδρή κριτική για τις επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πολιτική.

Απέρριψε τη συνωμοσιολογία λέγοντας ότι «κι εγώ μπορεί να πάω να μιλήσω κάπου και χωρίς να το ξέρω να το έχει χρηματοδοτήσει ο χ, ψ όμιλος. Το θέμα είναι η θέση (που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ) απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στη στρατηγική συμφωνία με τις ΗΠΑ κ.λπ. Εγώ δεν ξέρω αν το χρηματοδότησε ο Σόρος, ούτε θα χρησιμοποιήσουμε αυτή την αντιπαράθεση».

Το θέμα είναι ότι με την κ. Παπαρήγα υπάρχει τουλάχιστον πεδίο διαφωνίας, αν π.χ. βοηθά την Ελλάδα το να βρίσκεται στην Ε.Ε. ή να είναι στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ, όπως είπε. Με τους συνωμοσιολόγους δεν υπάρχει περιθώριο συζήτησης. Ακόμη και η παραμικρή διαφωνία ενισχύει την άποψή τους για τη συνωμοσία που εξυφαίνεται. Επομένως, η νουθεσία πρέπει να γίνει στον κ. Βενιζέλο, ότι «ο αρχηγός οποιουδήποτε κόμματος... (δεν) πρέπει να έχει ως επιχειρήματα συνωμοσιολογίες που διακινούνται στα κακόφημα σοκάκια του Διαδικτύου».

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.